Praktiske information

Praktiske information

Apoteker

Apotek hedder „lekáreň“ på slovakisk, åbningstiderne svarer til almidelige butikkers. I de større byer findes apoteker med døgnvagt.

Offentlig transport i Slovakiet og i Bratislava

Busserne i Slovakiet bliver drevet af det statsejede Slovenská automobilová doprava /SAD/ og de er gode, når man skal rejse i nærområderne. Rutebilstationerne ligger oftest ved siden af togstationen, og hvis der ikke er en billetautomat på stationen, skal man købe billet hos chaufførren.

Se mere på www.sad.sk.

Mere om det offentlige transport i Bratislava findes på www.mhd.sk. Ens type billet gælder for både sporvogn, bus eller trolleybus. Basic billet koster 0,90 EUR og skal tidsstemples i selve transportmiddel. Billet til 0,90 EUR gælder i 60 minutter /90 i weekenden/ og billet til 0,70 EUR gælder i15 minutter. I løbet af denne tid kan man godt skifte transportmiddel.
Reduceret billetter for pensionister gælder for personer over 60 år, dog kun for slovakiske statsborgere.

Drikkepenge

På restauranter er det normalt, at man lægger cirka 10 procent til beløbet.

Elektricitet

I Slovakiet benytter man følgende strømkilde: 220V/50Hz

Færdselsregel

For spirituskørsel i Slovakiet er promillegrænsen 0,0.
Sikkerhedssele er påbudt.
Det er påbudt at køre med lys på i periode fra 1. oktober til 31. marts, ellers kun når det er mørkt.
Fartbøder skal betales på stedet.
Hastighedsgrænser for personbiler i byen er 50km/time, 90km/time på landevej, eller trafikvej, og 130km/time på motorvej. Motorvej er mod gebyret – vignetter købes på tankstationer eller på grænse overgange. Busserne og køretøjer over 3,5 ton skal tjekke motorvej go-box systemets hjemmeside www.myto.sk. Uden go box risikeres store bøder!

Feriehuse

For feriehuse i forskellige dele af Slovakiet, vi anbefaler at tjekke udvalg af feriehuse på: Feline.dk og på sommerhus-siden.dk

Links til udvalg af feriehusene i Slovakiet:

https://www.feline.dk/artikler/feriebolig-slovakiet

https://www.sommerhus-siden.dk/artikler/sommerhus-slovakiet

Fremmedsprog

Kendskabet til engelsk og tysk har vokset hastigt op i den seneste tid, specielt i de større byer.
I nogle steder bør man stadigvaek forenkle tingene, eller hjælpe sig med „tegnsprog“, men folk er generelt meget imødekommende.

Helligdage

1. januar…Den slovakiske republiks udråbelse
6. januar…Helligtrekonger /Ortodox Jul/
9. april…Langfredag
12. april…Påskedag
1. maj…Arbejdernes internationale kampdag
8. maj…Frihedsdagen
5. juli…Kyrillos og Methodios dag
29. august…Den slovakiske opstand /SNP/
1. september…Grundlovsdag
15. september…Den hellige Vorfrue dag
1. november…Allehelgensdag
17. november…Fløjsrevolution kampdag
24., 25., 26. december…Juledage
Alle forretninger og institutioner er lukket på nationale helligdage.

Indkøb

De fleste butikkerne er åbne fra Mandag-Fredag fra kl. 9/10 – 18. I de mindre byer kan man holde en middagspause fra kl.12-14. Om lørdagen fra kl. 9-14, lukket om søndagen. Til gengæld de store indkøbscentre, der findes nu i næsten alle større byer, har som regel åbningstider fra Mandag-Søndag fra kl. 10-20.
Banker holder åbent fra mandag-fredag fra kl. 8-16,17 de fleste posthuse fra kl. 8-17,18.

Klima

Slovakiet har varme somre og kolde vintre. Varmest er det i juli og august, mens januar kan være iskold. Sneen bliver i de højestliggende bjergområder liggende op til 130 dage.

Mad og drikke

Slovakisk mad er en sær, men velsmagende blanding af gamle „fattige“ folkeretter og inspireret også af den ungarske køkken. Slovakkerne spiser desuden mange kartofler med svine og oksekød som tilbehør. Den officielle nationalret er Bryndzové halušky, der er nudler med fåreost og sprød bacon.
Typiske retter fra Bratislava er en blandning af østrigsk, ungarsk og slovakisk køkken.

Museer og seværdigheder

De fleste museer holder åbent fra kl. 10-16/17, og de er som regel lukket om mandagen. Udstillings omvisninger er ofte kun i slovakisk, men mange steder kan man få udleveret en engelsk eller tysk oversættelse ved indgangen. Entréen er almindeligvis meget lav for danskere.

Pas og visum

En dansk statsborger har ikke brug for visum i Slovakiet, for at rejse skal man have kun et gyldigt dansk pas. Fra lande, som grænser med Slovakiet, er det kun Ukraine hvor visum er nødvendigt.
Siden 2007 er Slovakiet med i Schengen område.

Prisniveau

For danskere er prisniveauet på de fleste varer, eller service i Slovakiet meget lav, med undtagelse af mærke- importerede varer, som koster det samme som i alle andre EU lande. Hotelpriserne kan vaere højere i de større byer, specielt i centrum.

Telefon

Telefonnummer til Slovakiet er: 00421/ + områdenummer + nummer
Hvis man ringer på slovakisk mobiltelefon fra udlandet /slovakiske mobilnumre begynder med 09…/ skal man trykke 00421/9… /uden 0/
Områdenummer for Bratislava er /0/2
Nødhjaelp numre er gratis og gælder i hele Slovakiet: 112

Toldbestemmelser

Fra Slovakiet kan man udføre disse varer /uanset om de er købt toldfrit eller i almindelig handel:
Tobakprodukter: 200 stk cigaretter eller 100 stk. cigarillos eller 50 stk. cigarer, eller 250 g af forskellige tobakprodukter.
Spritus: 1 l Spiritus, 2 l bordvin
Parfume: 50 g, Eau de toilette: 250 ml
Benzin: max 10 l
Andre varer for max værdi 175 EUR

Valuta

Fra d. 1.1.2009 = EUR.
Valutakurs: se på www.nbs.sk /Slovakisk National Bank/
Det bedste sted at veksle er i banker, men man kan veksle også i vekselkontorer ved grænseovergangene, eller i Slovakiet, evt. på hoteller. Kreditkort /Visa, EuroCard, MasterCard, American Express, Diners Club, Maestro/ er accepteret de fleste større steder i restauranter, hoteller, forretninger. Spørg gerne i forvejen om stedet accepterer kort betaling.