Om slovakiet

Om slovakiet

For mange danske turister er Slovakiet stadig et ukendt rejsemål. Det skyldes måske mangel på information om landet og vores utilstrækkelig reklame i udlandet.

Ferie i Slovakiet kan anbefales for alle alderskategorier med forskellige interesseområder.
Med Danmark har Slovakiet f. Eks. tilfælles antallet af indbyggere på 5 mio og areal på 49.038 kvadrat kilometer.

Det betyder også, at landet er langt mindre end dets mest kendte nabo – Tjekkiet. Befolkningsmæssigt består Slovakiet af 86% slovakker, 10% ungarere, romaer og 1% tjekkere samt 1% andre. Slovakiet er et katolsk land, hvor religionen har stor betydning også i dag. Mere end 65% af befolkning melder sig til den romersk-katolske kirke.

Slovakiet er et centraleuropæisk land og selvom det ikke er stort, har det meget at tilbyde. På et forholdsvist lille areal findes mange enestående naturområder, naturen er meget varieret og består af bjerge, lavland, kløfter, søer, skove og græsmarker. Karpaterne udgør den største bjergkæde og vores mest berømte bjergkæde er uden tvivl Tatrabjergene i den nordlige del af landet, som vi deler med Polen. Her kan man finde Slovakiets højeste punkt på 2 700 meter over havet.

Man må heller ikke glemme den spændende underjordiske verden af de mere end 400 grotter, som man kan besøge overalt i landet, blandt dem to isgrotter åbnet for offentligheden, hvad man uden overdrivelse kan kalde Europas sjældenhed. Desuden har landet utallige mineralkilder og mange naturlige helsebringende varme kilder, som i 19. århundrede blev årsag til at oprette de fleste kursteder og fortsætte dermed med en lang tradition for naturmedicin.

Ud over naturen er Slovakiet et land med rig historie og stor kulturarv, præget af østrigere, ungarere og ukrainere. Flere små middelalderlige byer, eller landsbyer står i dag på UNESCO – kulturarv listen, som for eksempel de gamle minebyer Kremnica og Banská Štiavnica, eller Zips regionen hovedstad Levoča, hvor man indtil i dag kan føle tidens ånd. Typisk billede af landet danner de mere end 100 borgruiner, situerede på bjerge og klipper.

Men landets kulturskat gemmer sig ikke kun i de mange borge og slotte, som var ejet mest af de tyske, eller ungarske adelslægter, men også i det ægte og fantasifulde folkearkitektur og folkekunst. Den dag i dag kan man beundre de skønne træhuse pyntet med hvide mønstre og trækirker specielt i den østlige Slovakiet.

Hovedstad: Bratislava
Andre større byer: Košice (242.000), Prešov (93.400), Nitra (87.500)
Sprog: Slovakisk
Statsform: Republik
Hovederhverv: Industri – bil industrien, kemiske varer, gummi, maskiner
Regeringsform: Demokrati
Befolkning: 5 395 000 /fra 1999/