Om Bratislava

Om bratislava

Bratislava er en mindre by beliggende i nærheden af to store centraleuropæiske hovedstæder – Wien og Budapest, hvor floden Donau udgør den naturlige grænse mellem de tre lande. Bratislava stod lang tid i skyggen, men antallet af turister sted siden vores intræden i EU i maj 2004.

Bratislava breder sig på begge sider af floden Donau, i den vestligste del af landet, overvåget af den gamle borg og med de lave Karpaterbjerge i byens udkant. Byen ligger kun 60 kilometer fra Østrigs hovedstad, Wien og dermed er de to Europas geografisk tættest beliggende hovedstæder.

I dag har Bratislava cirka 500.000 indbyggere og ligger på 368 kvadrat kilometer. Byens hjerte er den hyggelige gamle bydel – Staré Mesto – på Donaus nordlige side. Her findes utrolig kønne huse, kirker, fine palæer, hvor mange rummer spændende museer og utallige kunstudstillinger. Staré Mesto tilbyder et rigt kulturliv på dets mange charmerende cafeer, restauranter, eller vinstuer. Om sommeren foregår mange kulturoplevelser på pladserne i byen.

Selv om flere års renoveringarbejde har sat sine oplivende spor på byens udseende, er Bratislava også præget af sin ikke så fjerne kommunistiske fortid. Kommunistisk arkitektur kunne altid lide store urbanistiske bygningsværker.Det kan man især se på flere store dystre bygninger som Det Slovakiske National Galleri , eller på Den nye Bro /Bro SNP/, dens opførelse krævede at man rev en del af Den Gamle Bydel samt den store jødiske Synagoge ned.

På den modsatte side af Donau ses silhuetten af den største forstad Petržalka, som blev bygget i 1970-erne med beboelsessiloer til 150.000 mennesker. Området er det tættest befolkede i hele Slovakiet helt oppe på 8889 indbyggere pr. kvadrat kilometer.

Hermed en beskrivelse af nogle af de vigtigste seværdigheder i Bratislava:

Borgen /Hrad/
Borgen ligger højt over byen og er let at kende med sine 4 markante hjørnetårne. Borgen står på en klippetop, den var først nævnt i krønikerne i 907 /910/, dengang var den et vigtigt politisk centrum i Det Stormæhriske Rige.

Borgen er gennem tiderne blevet ombygget adskillige gange og det eneste der faktisk er tilbage i dag af det oprindelige middealderslot er den rektangulære grundplan. Barokke dekorationer omkring borgen blev lavet på ordre af kejserinde Maria Theresa i begyndelsen af 1700 tallet. I 1811 ødelagde en stor brand næsten hele borgen og man er først blevet færdig med genopbygningen i 1968.I dag huser borgen en museum.

Skt.Martin Domkirke
Den gotiske katedral blev gradvis bygget fra 1300 tallet op til 1500 tallet i stedet for den gamle romanske kirke. Den nye kirke blev bygget med samarbejde af de samme italienske og østrigske kunstnere, som arbejdede på den berømte Domkirke /Stephansdom/ i Wien. Kirken indgik oprindelig i byens befæstningssystem. Dens 85m høje tårn er synligt næsten overalt i byen og den tjente engang også til byens forsvar. Fra 1563 /1536/ til 1830 var domkirken kroningskirke for den østrigske kongefamilie. Ikke mindre end 17 kongelige blev kronet her : blandt den mest kendte var kejserinde Maria Theresia. Indeni finder man nogle fine barokke skulpturer af wieneren Georg Raphael Donner, for eksempel Skt. Martin til hest.

Skt. Michaels byport
Skt. Michaels porten er den eneste af de fire gamle byporte, der har overlevet til i dag. Porten stammer fra 14. århundrede, men blev senere ombygget i barok stil. I dens baggrund kan man se en gade med smalle huse, der drejer sig i næsten ret vinkel. Disse huse står på resterne af et såkaldt ‘barbakan’: et meget enestående forsvarsystem fra middelalderen.

Det gamle rådhus
Bygningen står midt i den gamle by, den stammer fra 1300 tallet. Rådhuset opstod ved forbindelse af bygninger fra forskellige perioder. Den yngste del stammer fra 19. århundrede. Indenfor findes i dag bymuseet, første sal rummer arkæologiske fund og håndskrifter, som viser en bid af byens historie. I kælderen præsenteres torturinstrumenter og middealderlige henrettelsesmetoder.

Ærkebiskopens palads
Bliver betragtet som en af de smukkeste bygninger i byen, bygget i nyklassicistisk stil fra 1781. Palæet var engang ærkebispens sæde. Det var her Pressburg freden blev underskrevet af Napoleon og den Østrigske kejser Franz I efter slaget ved Austerlitz i 1805.
I dag bliver Primatial palæet brugt til repræsentative formål og til mange kulturelle begivenheder. Indeni kan man blandt andet finde en udstilling af 6 kostbare engelske gobeliner fra 1700 tallet. Disse 6 gobeliner danner en komplet samling sammen med to andre eksisterende samlinger hvis ejere er den svenske konge og den engelske dronning. Spørgsmålet har altid været, hvordan gobelinerne kom til Bratislava, inden de blev fundet gemt i kaminen under en stor rekonstruktion i 1912.

Præsident palads
Kontorer af den slovakiske præsident findes i det nyrestaurerede Grassalkovicov palac fra 1700 tallet på Hodžovo námestie. Palæt var bygget af kejserinde Maria Theresia. Her boede den slovakiske præsident også mellem 1939 og 1945. I perioden fra 1945 til 1989 blev palæet brugt som hovedkvarter for den kommunistiske ungdomsorganisation. Bagved er en park med skiftende skulptur udstillinger.

Museet for historiske ure
Den gode hyrdes hus er en flot dekoreret rokoko bygning og er en af de smalleste bygninger i byen. Den ligger i kvarteret under borgen, hvor byens jødiske bydel engang var, her kan man også finde Museet for jødisk kultur.

Franciskaner kirke
Kirken og klostret er byens ældste, den stammer fra 1200 tallet. Meget kostbar er det gotiske Skt. Johannes kapelle fra 1400 tallet i to etager, den nederste tjente som begravelsessted for medlemmer af Bratislavas adelsfamilier. Forbilledet for kapellet var Saint Chapelle i St. Denis i Paris.

Palæt af Det ungarske kongelig kammer
Palæt huser i dag Universitets Bibliotek. Det var her, slovakkerne kæmpede for sine nationale rettigheder i 19. århundrede. Ľudovít Štúr, en meget begavet forfatter, lærer og politiker samt grundlægger af det slovakiske skriftsprog forsvarede den lille slovakiske nation og dens kultur, som den pro-ungarske politik prøvede at udslette.

Slavin monumentet
Monumentet i den nordlige del af byen var bygget til minde om de sovjetiske soldater, som faldt i kampen under befrielsen af Slovakiet. Det er en typisk eksempel på komunistisk arkitektur, herfra man kan nyde udsigten over hele byen.

Historie
Byens historie går helt tilbage til den yngre stenalder. Senere var området besat af keltiske stammer og romerske befolkninger, især fordi Bratislava dengang lå ved et vigtigt vejkryds af store handelsveje og udgjorde den øverste grænse af Det Romerske Rige. Byen og borgen blev først nævnt i krønikerne i 910, dengang var Slovakiet en del af Det Stormæhriske Rige, men kort efter kom dets sammenbrud.

Fra 10. århundrede blev Slovakiet i næsten tusind år underlagt Ungarn og Bratislava blev et grænsefort for Det ungarske kongerige. I løbet af 12. århundrede blev der bygget flere fæstninger, hvilket betød ,at byen fik en strategisk betydning.

Efter, at kong Ondrej III. havde givet Bratislava sine byrettigheder i 1291, fik byen i løbet af de næste to århundreder ret til at støbe mønter og bruge sit våbenskjold. I 1526 blev i Bratislava udvalgt det første medlem af østrigs adelsfamilie Habsburg til at regere Det Ungarske Rige. I den samme tid plyndrede tyrkiske hære i hele Europa og på grund af denne tyrkiske trussel blev byen i 1531 hovedstaden for Det ungarske kongerige og det blev den ved med at være op til 1783. Byen oplevede et byggeboom og økonomisk opblomstring, de gamle bymure var revet ned, så byen kunne vokse frit frem.

Efter dannelsen af Tjekkoslovakiet i 1918 begyndte byen for alvor at vokse fra at være en stille provinsby. I 1938 voksede kravet om slovakisk selvstyre og en selvstændig republik blev grundlagt med Bratislava som hovedstad. I den kommunistiske periode fra 1948 op til Fløjlsrevolutionen i 1989 stod Bratislava som “den anden by” i Prags skygge. Siden 1993 da Den Slovakiske selvstændige Republik blev udråbt har byen udviklet sig til en moderne by med 450.000 indbyggere. Byen er en af Europas yngste hovedstæder.

Interessant er, at byen i historien har haft forskellige navne: Preslavasburg, Pressburg, Prešporok, Poszony, Wilsonovo, Istropolis og siden 1919 er det officiele navn Bratislava (et slavisk pigenavn). Men helt op til i dag kan man ofte se betegnelsen “Pressburg” på vejskilte, især i Ungarn, eller også i Østrig.