Natur områder

Naturomraader

Mala Fatra

Tag på en uforglemmelig rejse til en af skønneste nationalparker i Slovakiet – Malá Fatra. Den fantastiske natur gemt i bjergene skjuler utallige vandfald og smalle slugter, som er krydset af vandrestier. Bo i uforstyrret natur, og tag på udflugter til de nærliggende seværdigheder.

Sevaerdigheder /udflugter/:

Žilina
Selv om byen har historiske rødder, den stammer fra 12. århundrede, er den i dag meget industrialiseret og forandret til et trakfiikknudepunkt af vigtige tog- og bus- forbindelser.
Byens hjerte er dens middealdermarkedplads med arkadehuse fra 15. og 16. århundrede, som huser mange små forretninger og cafeer. Midt på torvet står Stk. Maria søjle fra 18. århundrede. Interessant seværdighed er Buriantårnet i renæssancestil, bygget efter forbillede af italienske kampaniler. På trods af at byen flere gange har skiftet udseende er det lykkedes at bevare den hyggelige atmosfære indtil i dag.
Værd at besøge er Budatinslottet fra 13. århundrede, som ligger lidt udenfor centrum. I dag det huser kunstudstillinger fra Povazska galleri samlinger og viser utallige eksemplarer af trådbinderikunst i enhver tænkelig form.

Borgen Lietava
En mindre udflugt op til den anden største borgruin i Slovakiet tager cirka 45 minutters gåtur. Borgen stammer fra 13. århundrede.

Kurstedet Rajecké Teplice
Rajecké Teplice hører til blandt de mest kendte kursteder i Slovakiet. Renoveret og udstyret med nyeste diagnose-apparater og med helsebringende 38 grader varme kilder. Men kurstedet er også egnet for dem, der bare gerne vil slappe af efter en anstrengende dag.

Oravský Podzámok borgen

Den imponerende velbevarede borg er bygget ind i den 112 m høje klippevæg og den rejser sig dramatisk fra Oravafloden. Borgen består af tre forskellige bygningeskomplekser: den nederste borg, mellem og øverste borg, den blev gradvis bygget fra 13. op til 17. århundrede. I sæsonen på borgterassen forestillinger i historiskfægtning, eller teater forestillinger. Indenfor findes en udstilling af møbler, tøj og våben.

Frilandsmuseum Martin
Få kilometer syd for byen Martin ligger det største frilandsmuseum i Slovakiet, som viser landbokulturen fra fem forskellige dele af Nordvestslovakiet
I byen Martin er der også en interessant mulighed for at shoppe og spare penge samtidig. Tjek de gode pristilbud i Ecco Sko fabrikkens egen forretning.

Oravská Priehrada
Næsten på den polske grænse ligger en kunstanlagt vanddæmning Oravská Priehrada. Ud over mange bade- og fiske muligheder, vandcykel udlejning osv.. midt i søen findes der en malerisk ø som gemmer den gamle bygning af Oravská galleri afdeling, som her fremviser folkekunst udstillinger både inden- og udendørs. Bådene til øen sejler flere gange om dagen.

Nationalparken beskrivelse:

Malá Fatra bjergkæde er på alle sider afgrænset af floder. Herimellem ligger omkring 20,000 ha store bjergområde med utallige muligheder for gode ture. Den højeste bjerg er Veľký Fatranský Kriváň med 1710 m over havet.
Landsbyen Terchová er porten til Malá Fatra. Herfra fører vejen op gennem slugten Tiesňavy, og pludselig er man i den storslåede dal Vrátna Dolina. De fleste vandrestier udgår fra denne dal. I Malá Fatra kan man finde mange vandløb, små floder og vandfald, den største er Šutovský vandfald med højde over 38 m. Man kan beundre de masser af blomster, træer og rislende floder samt med smalle slugter. Oplevelsen er stor, når man flere steder er nødt til at gå over jernstiger og broer, der giver en en dramatisk fornemmelse.
Den skønneste del er slugterne Horné og Dolné Diery, de kan nås fra flere steder, den længste vej begynder i Štefanová, mens den kortere starter ved Horné Diery.
Populær er især turen til Veľký Rozsutec, som ikke er så krævende og hvor tilbagevejen kan gøres gennem de beskrevne slugter.
Turene kan vælges efter forskellige sværhedsgrader, og er anbefalet også for børn, men varighed for alle er fra 5-8 timer. Alle stierne er tydeligt afmærket.

Eksempel på vandreture:
1/ Bjergen Suchý /1468 m/ – udgang fra landsbyen Strečno – bjerghytte Chata under Suchý /2 3/4 time/ – Pod Jedľovinou – tilbage til Strečno efter 6 1/2 time. Middel sværhed, under turen kan ses to ruiner af middelalderlige borger – Starhrad og Strečno.

2/ Horné og Dolné Diery – udgang fra Terchová – Štefanová – hytten Podžiar /2 timer/ – slugterne Horné og Dolné diery -udgang i Biely potok – tilbageturen til Terchová, i alt 7 timer. Ikke en svær tur, men man skal passe på de mange jernstiger og trapper. Højt anbefalet, en af de skønste steder i nationalparken.

3/ Bjergen Chleb /1647 m/ – udgang fra Trusalová – Snilovská dal /3 -4 timer/ – hytten Under Chleb – bjergen Chleb – chalet Under Chleb – Šutovský vandfald – landsby Štútov. Krævende tur.

Andre anbefalede aktiviteter:

 • lej en cykel
 • rafting på Orava floden, eller sejltur på tømmerflådene på Vah floden
 • Vychylovka historisk jernbane
 • bademuligheder i Orava vanddæmning, eller thermalbadene Oravice

vysoke tatry

Høje Tatrabjerge


Vysoké Tatry er Slovakiets højdeste bjergkæde, som vi deler med Polen, og hvor tinderne når op over 2500 m. Nationalparken, beliggende i nordlige Slovakiet hører til blandt de mest besøgte turistområder i landet. Afgørende for bjergenes udseende er de gletschere, som i istiden skabte et utal af dale og bjergsøer, som ligger mellem 1000 og 2000 meters højde.

Sevaerdigheder /udflugter/:

Sejltur på Dunajec floden
Et udflugt på tømmerflåder i et stykke fantastisk natur af Pieninynationalparken på Dunajec floden, der danner den naturlige grænse mellem Slovakiet og Polen. Sejlturen begynder enten på Červený Kláštor / Rød Kloster blev grundlagt i 14. århundrede og har i dag et etnografisk museum/, eller ved landsbyen Nokle og ender efter næsten 14 kilometer på grænser til Polen. Tilbagevejen kan gøres enten til fods, eller man kan blive hentet af bussen. .

Frilandsmuseum i Pribylina
Ligger ved den lille landsby Pribilyna. Her kan man se eksempler på de historiske huse fra de nu forsvundne byer fra Liptov regionen. . Nogle huse og kirken stammer fra landsbyen Liptovská Mara, der var ofret for det store dæmnings projekt i Liptovský Mikuláš.

Belianska grotten
Specielle betingelser i grotten ved den lille landsby Tatranská Kotlina skaber ideelt miljø for personer med åndedrætssygdomme.

Spišský borgen og Spišské Podhradie
Spišské Podhoradie er et fælles betegnelse for 2 store slovakiske kulturseværdigheder, der står i dag på UNESCO – kulturarv listen. Resterne af den gigantiske Mellemeuropas største middealderborg, omsluttet af en vældig ringmur. Borgen stammer fra 11. århundrede, men brændte ned i 1780. Oppenfra er en fantastisk udsigt over dalen med byene Spišské Podhradie og Spišská Kapitula under borgen.
Spišská Kapitula med sin Skt. Martin domkirken var engang et religiøscentrum for Spiš. Den romansk-gotiske kirke er indenfor pyntet med kostbare vægmalerier, såsom den lille kirke Žehra i nærheden.

Levoča
Den mindre regional landsby Levoča med sine prægtige borgerhuse og offentlige bygninger er regionen Spišs tidligere hovedstad. Spiš /eller Zips/ var det tidligere tyskdominerende område, og er stadig præget af det tyske kultur, det kan ses tydeligt på arkitekturen i Zips – byerne Levoča og Kežmarok ser helt anderledes ud end i andre dele af Slovakiet.
Midt på torvet står den gotiske kirke fra 14. århundrede, hvor man kan beundre den gotiske hovedalter opført af Mester Pavol fra Levoča. Den over 18 meter høj alter er det andet største gotiske alter i verden.

Kežmarok
Byen situeret under de Høje Tatrabjergene ligner til en vis grad Levoča. Byen har en flot historisk bykerne. Måske den største seværdighed er Den gamle evangeliske trækirke, der kan rumme ikke mindre end 1500 mennesker og er bygget uden brug af sten og jern. Meget usædvanligt er, at kirken blev bygget og dekoreret af svenske sømænd.

Štrbské Pleso
Štrbské Pleso er en naturlig bjergsø beliggende i Slovakiets mest kendte turistområde – De Høje Tatrabjergene. Søen ligger i 1400 meter over havet og oprindelig var over 20 ha stor. I I dag er flere af Slovakiets berømte hoteller bygget på søens bredder.

Žehra
En lillebitte kirke, som står gemt i skyggen af Spis borgen blev bygget i 13. århundrede. Indeni den rummer kostbare vægmalerier fra flere perioder, de ældste stammer fra 13. århundrede.

Nationalparken beskrivelse:

De høje Tatrabjergene bjergkæde befinder sig i den nordlige Slovakiet, på grænser til Polen. Tatrabjergene er med sine tinder, hvor de fleste når over 2500 m over havet de højeste bjerge i landet. /Den højeste punkt er Gerlachovský štít med 2655 m o.h./ Området har været nationalpark siden 1949.

Vysoké Tatry hører til blandt de mest udsøgte steder for turisme både sommer og vinter Det gælder,også selv om området kommer sig langsomt efter sidste års naturkatastrofe, da en meget stærk vind ødelagde tusinder hektarer skov. De fleste vandrestier er om sommeren meget besøgt og mange af dem er også for let øvede. Nogle steder kan man bruge svævebaner, eller stolelifter til at komme op og derfra vandre videre, eller hvile i nogle af de mange bjerghytter og blot nyde udstigten. Alle vandrestier er godt afmærket.
Afgørende for bjergenes udseende er skarpe tinder, grønne daler og uttalige bjergsøer, blandt de største hører for eksempel Štrbské Pleso i højde af 13335 m over havet.
Under bjergene ligger 5 små landsbyer: Tatranská Štrba, Štrbské Pleso, Starý og Nový Smokovec, Tatranská Lomnica, eller man kan betegne dem også som turistcentre med mange hoteller, restauranter, turist informationer, butikker. Den skønneste er uden tvivl Starý Smokovec med flere gamle “jugend stil” hoteller og et hyggeligt centrum. Mellem landsbyerne kører et lille tog, mellem Tatranská Štrba og Štrbské Pleso kan man bruge en tandhjulsbane.

Eksempel på vandreture:
1/ Bjergen Kriváň /2494 m/ – man siger, at hver slovak skulle mindst en gang i livet klatre op ad Kriváň, som er et slags nationalt symbol. Turen fra Tri studničky som udgangspunktet er ikke så krævende og kan godt klares også af børn. Varighed: 6 1/2 timer.

2/ Bjergen Rysy /2499 m/ – den anden mest besøgte tinde i Tatra bjergene. Turen er meget spændende, i løbet af dagen man får at se mange skønne udsigter, og man passerer nogle små bjergsøer. Cirka 45 min under topper ligger bjerghytten, hvor man kan hvile sig og spise varm middag. Udgang fra Štrbské Pleso – 1 time 15 min til Hytten ved Popradské Pleso – herfra til Rysy 3 timer 20 min. Varighed: 7-8 timer.

3/ Lomnický Štít /2632 m/ – en mindre krævende tur fører til Lomnický Štít, fra Tatranská Lomnica er forbindelse med svævebane, man skifter ved mellemstationen Skalnaté Pleso i højde 1751 m o.h. /til fods fra Tatranská Lomnica til Skalnaté Pleso cca 1 time 30 min/. På toppen ligger Europas højstbeliggende posthus samt en meteorologisk station. Interessant er også, at svævebanen åbnet i 1940 var engang den længste i verden.

Andre anbefalede aktiviteter:

 • lej en cykel
 • rafting pa Orava floden, eller Vah floden
 • bjergklatring, vandring
 • bungee jumping
 • paragliding

liptov

Liptov


Landskabet i Liptov er utroligt flot med de Høje Tatrabjergene i baggrunden. Hovedbyen er Liptovský Mikuláš, beliggende ved den kunstigt anlagte sø Liptovská Mara, som er et slags
turistcentrum for området og samtidig ett meget populært feriemål. Vandreturene er generelt ikke så krævende, men man må regne med bakker og stigninger.

Sevaerdigheder /udflugter/:

Svævebane til bjerget Chopok
Fra det kendte skisportstedet Jasná man kan tage en svævebane til bjergen Chopok i højde 2024 m over havet. Derfra er det cca 1 times tur til Kamenná Chata, den tredje højest beliggende bjerghytte i landet, hvor man kan få noget mindre at spise og nyde udsigten.

Demänovská dalen grotter
Demänovská dalen er specielt rig på de underjordiske skatter. Der findes en drypstenshul og en ishul: Der er kun ganske få isgrotter i verden, og to af dem befinder sig i Slovakiet. Grotten blev opdaget allerede i 13. århundrede, i dag kan ses kun halvdelen af grotten, cca 700 m.

Er en af de største drypstenhule i Slovakiet, berømt for sine flotte farver, drypstenhule antager her hvide, gule og rosa nuancer, men grotten er også frygtindgydende med dybe afgrunde og underjordiske vandløb og småsøer. Grotten er i alt 7 kilometer langt og indgår i et system på 21 kilometers længde.

Havránok
Bakken ved navnet Havránok ligger på Liptovskás Mara vestlige bred. Havránok er en arkeologisk areal, som viser livet af keltiske stammer, de første indbyggere i Liptov. Her ser man også resterne af kirke, hvor kelterne havde ofret mennesker til deres hedenske guder. Under Havránok findes en lille restaurant, bufet.

Traekirke Sv. Kríž
Den lille landsby Svätý Kríž ligger kun få kilometer for Liptovský Mikuláš. Den største protestantisk trækirke i Slovakiet stammer fra 18. århundrede og efter den katoliske lov ingen jern, eller sten måtte bruges.

Bešeňová
Thermalbadene Bešeňová med 36-40 grader varm helsebringende vand /bevægelsesaparat forstyrrelser/ med seks svømmebassiner og vandrutschebaner er åbent året rundt. Stor wellness verden.

Tatralandia
Tatralandia er den største aquapark i Slovakiet med ni svømmebassiner, mange rutschebaner, sauna, stor wellness verden, massager og andre atraktioner.

Vlkolinec
Den idylliske, fredfyldte landsby ligger i højde 718 m over havet på østsiden af Veľká Fatra bjergkæde. Vlkolínec, selvom den er stadig beboet er også betegnet som frilandsmuseum. Den står på UNESCO kulturarv listen siden 1993.

Eksempel på vandreture:
1/ Kvačianska dal – Nord fra Liptovská Mara findes det skønne naturområde Kvačianska dal.
Fra den lille landsby Kvačany man forsætter videre til fods til den pragtfulde Kvačianska dal, turen er ikke krævende og kan klares også af børn. Man kommer til den maleriske gamle landsby Mlyny gemt midt i bjergene. Her findes tre gamle rekonstruerede møller fra 19. århundrede. Tilbage den samme vej igen til Kvačany.

2/ Prosiecka dal – Tæt på Kvačianska dal ligger den anden pragtfulde naturområde Prosiecka dal, som er lidt mere dramatisk med sine jernstiger og broer. Her findes et 15 m høj vandfald.

Andre anbefalede aktiviteter:

 • lej en cykel
 • rafting pa Orava floden, eller Vah floden, eller i kunstig areal i Liptovský Mikuláš
 • klatring, rapelling
 • klatreland
 • go kart biler
 • mange bademuligheder i Liptovská Mara, lej en båd, lej en vandcykel

minibyer

Minebyerne


Midtpunkter af central Slovakiet er dannet af tre minebyer – Kremnica, Banská Štiavnica og Banská Bystrica, seværdigheder, som i dag står på UNESCO frednigslisten. Nordpå strækker sig nationalparken Lave Tatrabjergene, inden for hvilken man kan finde dalstrækninger med fantastisk natur og under jorden en forunderlig verden med massevis af grotter.

Sevaerdigheder /udflugter/:

Kremnica
Byen Kremnica ligger i central Slovakiet og sammen med Banska Stiavnica og Banská Štiavnica bærer disse tre byer fælles betegnelse „minebyer“. Det skyldes, at bjergene og undergrunden i Mitdslovakiet gemte rige forsyninger af sølv og kobber. I 1300-1500 tallet havde byen Europas største kobberproduktion og kobber fra Banská Bystrica var eksporteret især til Venedig og Antverps. Kremnica var kendt for sine rige sølv og guld fund.
I Kremnica findes også den aeldste mønt i verden, som er stadig i brug og hvor de nuværende slovakiske penge er stadig præget. Mulighed for at besøge både de gamle mineganger, hvor guld blev udvundet engang, eller mønt museum, hvor man får mulighed for at præge sine egne mønter.

Banská Štiavnica
En utrolig flot gammel mineby, som står på UNESCO fredningsliste. Smalle stejle gader og typisk arkitektur med vægmallerier. Midt på torvet står en kostbar barokke Skt. Treenighed søjle, på bakken over byen står som to monumenter – den nye og den gamle borg.
I afstanden kan man se den barokke Kalvaria stien fra 18. århundrede, eller 12 små stoppesteder, som hver for sig præsenterer Jesus Kristus lidelser på vejen til Golgota.
I Banská Štiavnica findes også den ældste mine- højskole i verden.

Banská Bystrica
Byens historie er især forbindet med Den Slovakiske Nationalopstand. Herfra organiseredes den slovakiske modstandskamp mod det nazivenlige styre den 29. august 1944. I byen findes derfor mange mindesmærker og skulpturer, som minder om denne begivenhed. Mest kendte er SNP mindesmærke bygget af slovakisk arkitekt Dusan Kuzma, indeni museet.
Byens centrum er nyrestaureret. Den store markedplads, eller SNP plads er byens hjerte, omkranset af gamle huse, som engang hørte til de rige kobber-virksomheder ejere. Et af de skønste er Thurzo-familie huset bygget i renæssance stil med kostbare væggemalerier indeni. I centrum findes mange forretninger, kafeer og restauranter og afholdes kulturaktiviteter som koncerter om sommeren. På markedpladsen står det bukkede klokketårn fra 16. århundrede, som oprindeligt tjenede som byens fængsel. Fra toppen flot udsigt over pladsen og landskabet.

Antol jagtslot
I nærheden af Banská Štiavnica ligger jagtslottet Antol fra 18. århundrede. Interessant ved selve slottet er dets arkitektonisk symbolik, som retter sig efter årstiderne – slottet har for eksempel 365 vinduer osv.. Indenfor udstilling af historisk møbler, trofæer, malerier.

Brhlovce
Brhlovce er en lillebitte landsby belligende syd for Banská Štiavnica som er kendt takket sin enestående folkearkitektur. Området er dannet af den porøse bløde sten tuf, som gav mulighed for at befolkning kunne hugge deres boliger i klipper. Disse boliger er stadig i brug – som sommerkøkken, stalder, værksteder, endda opholdstuer, for tuf holder stadig temperatur året rundt.

Andre anbefalede aktiviteter:

 • lej en cykel
 • bademuligheder
 • besøg i gamle minegange
 • Brezno – historisk jernbane

slovensky raj

Slovakisk paradis


Den utrolig smuk naturpark Slovenský raj er et skjult naturområde bag de tilsyneladende lave bjerge. Oprindelig var dette område fladlandet, men gennem tiderne har floderne gnavet her dybe kløfter og slugter. Nogle steder når klippesiderne helt op til 300 meter højde.
Området er typisk for sine smalle slugter med mange jernstiger, nogle så smalle, at mange vandrestier er kun ensrettet, fordi det kan være vanskeligt at passere hinanden. Man kan finde her også mange smalle broer, som hjælper at krydse de rivende floder.

Sevaerdigheder /udflugter/:

Dobšinská isgrotten
Ligger cirka 5 km fra landsbyen Dedinky. Grotten er 1,4 km lang, men kun 400 m er i dag tilgængelig. Interessant er, at op til 1946 det var tilladt for offentlighed at løbe på skøjter i den store sal året rundt. En kendt tjekkoslovakisk isskøjter Karol Divin trænede her. Isen når nogle steder tykkelsen op til 25 m.

Poprad

En større temmelig moderne by bygget op under kommunist tiden er regional byen for Høje Tatrabjergene området. Her findes gågaden med mange tøj og sko forretninger, Tesco indkøbscentrum, restauranter og caffeer. Stor nyåben svømmehal ‘Aquacity’ tilbyder svømmepools både udendørs og indendørs og er en go alternativ for familier med børn og dårligt vejr. Tjek også den utrolige skønne og fuldstændig glemte gamle by med middelalderlige huse – Spisska Sobota, som i dag er vokset sammen med Poprad.

Košice

Kosice er den næstestørste by i Slovakiet, beliggende i modsætning til Bratislava i den allerøstlige del af landet, kun få kilometer fra de ungarske grænser. I dag Kosice har cirka 250.000 indbyggere og er den mest udviklede by i østlige Slovakiet, hvor den største arbejdgiver er stålværkerne U. S. Steel, der beskæftiger 21.000 mennesker. Byen blev under den anden verdenskrig en del af Ungarn og under befrielsen af Tjekkoslovakiet i 1945 fungerede byen som hovedstad i tre måneder.

Centrum er ret stor og nyrestaureret med masser af forretninger, restauranter og cafeer. Midt på torvet ses det musikalske sprigvand, attraktion til alle alder kategorier. Torvet og gågaden står på statens kulturarv listen som det største byreservat i Slovakiet.

Den dominerende bygning på torvet er den gotiske Elisabethdomkirke fra slutningen af 1300-tallet. Domkirken er den allerstørste kirke i landet med længde på 60.5 meter. Domkirken stod færdig i begyndelsen af 16. århundrede, men senere i 19. Århundrede undergik en omfattende rekonstruktion. Meget pragtfuldt er den gotiske alter med 48 tavlemalerier. Til domkirken hørte også et klokketårn situeret lige ved siden af, Urbantårnet fra 1300-tallet.
I maj afholdes klasiskmusik festivalen „Hudobna Jar“.

Nationalparken beskrivelse:

Slovenský raj er omgivet af 140 km lang vej, og man kan komme ind fra forskellige steder. Men det skønneste er det lille populære feriested Dedinky i den sydlige del, som er ideelt som udgangspunkt for alle vandreture. Desuden turistik kan man i Dedinky afslappe i den kunstige sø, her kan man udleje både eller vandcykler. Fra Dedinky er der også korte afstande til de mange seværdigheder i området.

Eksempel på vandreture:
1/ Udgang fra Dedinky – med stolelift, eller til fods til Geravy højsletten – dalen med floden Malý Zajf – Občasný prameň /en naturlig kilde/ – Stratená, en lille mine landsby med historisk kirke i midten – Havrania klippe 1153 m over havet, skønt udsigt på nationalparken og Slovenské Rudohorie bjergkæde – tilbagevejen den samme rute. Varighed 4 1/2 timer.

2/ Udflugt fra Podlesok – Suchá Bela: den mest romantiske, men også dramatiske slugt i Slovensky raj, hvor man klatrer over forskellige vandfalde, bruger jernstiger og broer. Kløften er utrolig malerisk, fra toppen af Sucha Bela 1 time til Kláštorisko – her man finder den eneste hytte for turister situeret midt i Slovenský raj samt med ruiner af klosteret fra 14. århundrede. Tilbage til Podlesok. Varighed: 4 timer.

Andre anbefalede aktiviteter:

 • lej en cykel
 • bademuligheder
 • klatring, rafting, rapelling